Kyselina orotová

Co je kyselina orotová

Kyselina orotová byla v minulosti pro svou biologickou aktivitu klasifikovaná jako 'vitamin B13' spolu s další organickou kyselinou lipoovou. V současnosti není zařazená mezi vitaminy, protože je produktem krevní flóry. Mezi vitaminy řadíme jen ty biologicky aktivní látky, které si organismus neumí vyprodukovat sám. Kyselina orotová je přirozeně se vyskytující biologická látka, tělu vlastní, obsažená i v mléku a mlezivu. Proto je přirozeným nosičem pro mnohé minerální látky, stopové prvky a kovy a zároveň zvyšuje jejich vstřebávání. Můžeme ji najít i v kořenové zelenině, ovčím mléce nebo syrovátku. V běžném případě zabezpečí dostatečný příjem pestrá strava, ale skupiny lidí trpící různým onemocněním (porucha jater, různé kardiovaskulární choroby...) by měly myslet na užívání zvýšené dávky.

kyselina orotová - dávkovaní, užívaní

Význam kyseliny orotové

Kyselina orotová je díky svému přirozenému původu považovaná za fyziologický nosič minerálů (vápník, draslík, sodík..) a kovů (železo, měď, mangan, zinek...) důležitých pro organismus. Kromě toho se kyselina orotová podílí na zlepšení tvorby a zvyšování zásob energie v buňkách organismu a zároveň se účastní přepisu genetické informace, potřebném při obnově buněčných funkcí. Její příznivé účinky pomáhají při poruchách jater, zpomalují stárnutí, povzbuzují paměť, uvolňují napětí a úzkost.

zinek a kyselina orotová

Přirozený původ kyseliny orotové

Kyselina orotová je přirozeně se vyskytující biologická látka, tělu vlastní, obsažená i v mléku a mlezivu. Proto je přirozeným nosičem pro stopové prvky, minerální látky a kovy.

Přečtěte si také